Ik zoek een flexwerkplek 

Drie manieren om te ondernemen vanuit de WW

Ontvang je op dit moment al een WW-uitkering of vraag je binnenkort een uitkering aan? Dan wil je het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. Alleen liggen de banen momenteel niet voor het oprapen. Je kunt vanuit een uitkeringssituatie ook starten als zelfstandig ondernemer. Dit kan op drie manieren.

1. Startperiode

Optie één is de (tijdelijke) startperiode, ook wel 'startersregeling' genoemd. Hierbij krijg je als starter de eerste 26 weken nog een deel van de WW-uitkering (29% minder). Je sollicitatieplicht vervalt. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet je echter wel voldoen aan enkele voorwaarden.

Lees hier welke voorwaarden het UWV stelt aan de startperiode.

2. Urenverrekening

De tweede optie is dat je jouw werkzaamheden als zelfstandige op uurbasis laat verrekenen met je WW-uitkering. Hierbij geef je zelf al je gewerkte uren door aan het UWV. Op basis van die opgave berekent het UWV vervolgens hoeveel je wordt gekort op je uitkering. Hierbij bouw je geen sociale zekerheden meer op voor alle uren die je als zzp’er werkt.

3. Inkomstenverrekening

Bij de derde optie vindt er een korting op je uitkering plaats op basis van je inkomen. Je kunt werken als zelfstandige en zelf bepalen hoeveel uren je werkt, vervolgens kijkt het UWV naar de inkomsten. Je hoeft hiervoor niet te zijn ingeschreven bij de KVK en je blijft over de uren waarop je werkt als zzp'er rechten opbouwen voor de WW, ZW en WIA.

Meer weten? In het whitepaper ‘Ondernemen vanuit de WW’ van Tentoo staan alle drie varianten uitgewerkt, inclusief alle voorwaarden, voor- en nadelen. Je kunt het whitepaper hieronder gratis downloaden.

Terug naar overzicht

Niels Hoorn

Niels Hoorn werkt als content marketeer voor Tentoo. Tentoo biedt loongerelateerde diensten aan ondernemers, zzp’ers en freelancers, zodat zij onbekommerd kunnen ondernemen. Ruim 22.000 freelancers en zzp’ers laten zich via Tentoo verlonen.

Niels heeft in het verleden als freelancer gewerkt en werd daarbij verloond via Tentoo. Sinds 2017 werkt hij bij het eerste payrollbedrijf van Nederland. Volg Tentoo op LinkedIn voor het nieuws en ontwikkelingen over zzp’ers en ondernemen.


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord