Ik zoek een flexwerkplek 

Geen website, alleen sociale media? Dit is waarom je jezelf als zzp’er daarmee tekort doet

Als zzp'er kun je tegenwoordig niet zonder digitale aanwezigheid. Maar wat als je voornamelijk offline zaken doet? Kun je dan niet gewoon volstaan met een account op sociale media? Want een hele website maken, dat klinkt als veel werk en moeite. Toch is een website, hoe klein en offline jouw bedrijf ook is, altijd een goed idee.

Het klinkt zo gemakkelijk. Je maakt een profiel aan op bijvoorbeeld Facebook. Je zet een paar leuke foto’s op je pagina, vult wat praktische informatie in over je bedrijf en klaar ben je. Jouw bedrijf is nu online vindbaar. Mensen kunnen bijvoorbeeld je openingstijden of contactinformatie vinden of een berichtje sturen als dat nodig is. Niets meer aan doen, toch? Waarom zou je nog een website (laten) maken?

Veel ondernemers kiezen voor alleen sociale media

Met sociale media ben je net zo goed vindbaar en nog gratis ook. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om zich online alleen via sociale media te presenteren. In 2016 becijferde het CBS dat maar liefst tweederde van alle bedrijven in Nederland géén website heeft. Vooral eenmanszaken en kleine, lokale bedrijfjes vinden het niet nodig daarin te investeren. Velen van hen vinden een profiel op een sociaal platform voldoende. Toch is dit om een aantal redenen niet aan te raden voor ondernemers.

Ten eerste geef je als ondernemer de touwtjes uit handen als je alleen op sociale media te vinden bent. Je bent vaak beperkt in wat je wel en niet online kunt zetten en je bent gebonden aan regeltjes van het platform. Daarbij komt dat niet al je bezoekers bekend zijn met sociale media, zeker niet met alle platformen. Door je bedrijf op slechts één podium te presenteren, loop je het risico bezoekers mis te lopen die niet willen inloggen of er de weg niet weten.

En dan ben je opeens je volgers kwijt

Als bedrijf wil je je identiteit in eigen handen houden. Ook al is een Facebook-profiel voor je onderneming een prima toevoeging op je website, het kan niet op zichzelf staan. Simpelweg denken dat 'iedereen toch wel op Facebook komt' gaat niet meer op. Alleen in Nederland verloor de social media gigant vorig jaar al een half miljoen gebruikers. En wat als Facebook ophoudt te bestaan of het roer omgooit? Het lijkt nu onwaarschijnlijk, maar dat dachten we ook ooit van Hyves en MySpace. Bedrijven die zijn hun trouwe volgers op die sites kwijt.

Op een eigen website heb jij de touwtjes in handen. Als ondernemer heb je alle vrijheid om je te presenteren zoals je dat wilt. Je hoeft echt niet meteen een complete webwinkel of online helpdesk uit de grond te stampen. Een simpele website met essentiële informatie geeft je al een professionele uitstraling én zorgt dat jouw bedrijf voor iedereen te vinden is.

Website bouwen moeilijk of duur? Zeker niet

Veel ondernemers laten zich afschrikken door het werk dat komt kijken bij het maken van een eigen website. Een pagina op sociale media is snel geregeld: een account aanmaken, wat dingen invullen en klaar. Een website zelf maken en online zetten? Daarvoor moet je zeker professionals inhuren, is het idee. Programmeurs en designers die voor jou iets moois maken.

Dat valt reuze mee. Tegenwoordig is er uitstekende (gratis) software die bijna al het werk voor je uit handen neemt. Programma's als WordPress heb je in een paar minuten een complete website die je naar eigen wensen kunt aanpassen. Wordpress heeft duizenden kant-en-klare designs die je met een paar muisklikken kunt installeren en vervolgens kunt voorzien van een eigen, persoonlijke touch. Daar heb je geen programmeur voor nodig, dat kun je helemaal zelf.

Ook als je kiest voor een eenvoudige WordPress-site, kun je de functionaliteit later nog flink uitbreiden met gratis plugins. Net als het ontwerpen van de site, is het installeren van plugins een kwestie van een paar klikken en klaar. Zo kun je jouw site bijvoorbeeld eenvoudig voorzien van fraaie nieuwe toevoegingen in het design, bijvoorbeeld een fotocarrousel.

Juiste hosting is het halve werk

Om een website online te zetten heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Met webhosting huur je een online plekje waar jouw website komt te staan. Het inkopen van hostingruimte is een fluitje van een cent en hoeft niet duur te zijn. Een simpele site kan al voor een paar euro per maand online staan. Er zijn zelfs hosting providers die speciale WordPress hosting aanbieden, waarbij ze ook het installeren van de software voor hun rekening nemen. Als zzp’er heb jij er nauwelijks omkijken naar en kun je je concentreren op wat je het beste doet.

Mocht je dus denken dat je genoeg hebt aan een social media profiel om jezelf online zichtbaar te maken, wees dan slim en denk daar nog eens goed over na. Sociale media kunnen belangrijk zijn in een online strategie, maar dan voornamelijk als toevoeging aan een mooie website. Juist die website zorgt ervoor dat je professioneel overkomt en goed online vindbaar bent. Nu een website maken steeds makkelijker gaat, is het vooral een kwestie van beginnen.

 

Terug naar overzicht

Jelle Terwisscha van Scheltinga

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Met zijn design capaciteiten optimaliseert hij de website om de conversie zo hoog mogelijk te krijgen. Verder houdt hij zich onder andere bezig met SEO-, affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord