Ik zoek een flexwerkplek 

Het kan écht: stressvrij ondernemen

Daar sta je dan: eindelijk ben je zelfstandig ondernemer en volg je je hart en passie. Blijkt er ineens een hele hoop op je af te komen waar je niet op hebt gerekend. Er komt van alles op jouw schouders terecht en voor je het weet: stress!

Sommige ondernemers zullen je vertellen dat het er nu eenmaal bij hoort

Maar het is mijn ervaring dat het ook écht wel zonder kan. En het is mijn missie om ondernemers te laten zien hoe ze kunnen ondernemen zonder stress. Natuurlijk is af en toe een beetje stress niet erg, als je bijvoorbeeld nog veel werk moet verzetten voor een bepaalde deadline die dichterbij komt. Stress wordt een probleem als je je over een langere periode zorgen maakt, of als je er wakker van ligt in je bed. En dat hoort zeker niet bij ondernemen, niet bij gezond ondernemen tenminste.

Het voorkomen van stress als probleem begint met het erkennen dat je er last van hebt

Ook al heb je er (nog) geen echte last van. Dus niet zeggen dat het er niet is. En ook niet ‘dat hoort er nou eenmaal bij’ of ‘dan had ik maar geen ondernemer moeten worden’. Daarmee ontken je een mogelijk probleem en zeg je in feite tegen jezelf ‘stel je niet zo aan!’. Als ondernemer wil je voortdurend bezig zijn met kansen pakken, maar alert blijven op en verkleinen van risico’s horen ook bij goed ondernemerschap. De eerste stap op weg naar gezond en stressvrij ondernemen is erkennen dat je last hebt van stress. Als dat zo is natuurlijk.

Want het goede nieuws is dat je er zelf een hoop aan kunt doen

Ondernemen is keuzes maken en stressvrij ondernemen is mogelijk door het maken van de juiste keuzes.  De keuze maken bijvoorbeeld om niet meer alles te doen waarvan je denkt dat je het moet doen. Zodat je minder last hebt van tijdgebrek. Of de keuze maken om niet meer met klanten te werken die al je energie opslurpen, maar juist met klanten die je inspireren en energie geven. De keuze maken om voor je product of dienst te vragen wat het waard is zodat je onder de streep voldoende geld overhoudt.
Ja, het kan écht!

Keuzes maken en focussen

Elke ondernemer weet dat dit belangrijk is, en tegelijkertijd hebben de meeste ondernemers er grote moeite mee. Keuzes maken en focussen voelt vaak als een hoop kansen links laten liggen. Terwijl het juist betekent dat je helemaal kunt gaan voor dat waarvoor je wél kiest.

Heerlijk, helder en stressvrij!

Terug naar overzicht

Gesuino Poddighe

Gesuino Poddighe helpt (startende) zelfstandige professionals die af willen van onnodige zorgen over geld, tijd, werk of klanten.

Je kunt hem volgen op Twitter via @gespadvies of op Facebook.

Download het gratis E-Book Ontdek de Missie van je Zaak! op de website van Gesp Ondernemersadvies. Dit artikel wordt ook gepubliceerd in Relax! het eZine voor ondernemers die geld willen verdienen zonder stress.


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord