Ik zoek een flexwerkplek 

Maak je eigen favicon voor je website

Tijdens het browsen op het web kom je ze regelmatig tegen: favicons. Dit zijn de icoontjes die je in de adresbalk of op tabbladen ziet naast de naam van de website. Wat is het nut van zo’n icoontje? En hoe maak je als zzp’er zelf een voor je eigen website? Je leest het in deze blog.

Tijdens het surfen heb je vaak verschillende tabbladen openstaan. Het is dan wel zo overzichtelijk om in één oogopslag te herkennen welk tabblad bij welke website hoort. Daarvoor is de favicon erg handig. Een favicon is het kleine icoontje dat je bij veel websites ziet naast de naam van de site op het tabblad. De icoontjes zijn ook zichtbaar bij websites die je in je favorieten opslaat; vandaar de naam.

Voor bedrijven is het gebruik van zo’n favicon natuurlijk een mooie manier om extra herkenbaar aanwezig te zijn in je browserscherm. Vaak hebben zij dan ook een bedrijfslogo als favicon of een versimpelde versie daarvan. Het leuke is dat iedereen zonder al te veel moeite zijn eigen favicon kan maken.

Waar zie je favicons?

Favicons zijn gewoon kleine plaatjes die je zelf kunt ontwerpen en zo kunt instellen dat ze worden weergegeven wanneer iemand je site opent. Ze duiken trouwens op nog meer plekken op. Op het startscherm van je telefoon of tablet bijvoorbeeld, wanneer je de site hebt opgeslagen. Maar ze zijn ook te gebruiken als icoon op het bureaublad en de taakbalk van Windows.

Zelf een favicon maken

Hoe maak je nu zo'n favicon? Daarvoor heb je handige tools waarmee je de afbeelding kunt tekenen of die zelf een interpretatie maken van een afbeelding die je uploadt. Een handige tool is Real Favicon Generator (Engelstalig). Deze maakt snel een favicon in verschillende afmetingen van het bestand dat je uploadt, waarna je alleen maar de instructies hoeft te volgen. Zelf een favicon pixel voor pixel tekenen kan met een tool als favicon.cc. Wil je zelf aan de slag met een beeldbewerkingsprogramma, hou dan in de gaten dat je favicon een transparante achtergrond heeft en zorg dat je bestanden maakt met afmetingen 16x16, 32x32 en 48x48, bij voorkeur in png-formaat.

Je favicon aan je website toevoegen

Nu je je favicon hebt gemaakt, moet je nog zorgen dat browsers deze kunnen vinden zodat jouw favicon wordt getoond als mensen je website bezoeken. Heb je een WordPress site? Dan regel je dit heel makkelijk: log in op WordPress, ga naar Weergave > Customizer en klik vervolgens op ‘Site-identiteit’. Klik tenslotte op ‘Selecteer afbeelding’ om een afbeelding te kiezen of te uploaden.

Gebruik je geen WordPress, dan moet je de afbeelding(en) uploaden naar de hoofdmap van je site en een of meer regels in de code van je website toevoegen. De eerder genoemde tools helpen je hier stap voor stap bij.

Terug naar overzicht

Jelle Terwisscha van Scheltinga

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Met zijn design capaciteiten optimaliseert hij de website om de conversie zo hoog mogelijk te krijgen. Verder houdt hij zich onder andere bezig met SEO-, affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord