Ik zoek een flexwerkplek 

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Als adviseur van de Rabobank kwam ik het maar al te vaak tegen, (startende) ondernemers die na 2 jaar ondernemen de eerste blauwe enveloppen met aanslagen voor inkomstenbelasting ontvingen maar er niet genoeg voor hadden gereserveerd. Vaak kwam dat doordat ze een flinke investering hadden gedaan met hun spaargeld, maar geregeld kwam het ook door simpelweg te hoge privé uitgaven.

Verleidelijk

Stel dat je € 40,- per uur verdient als zzp'er en je maakt 160 declarabele uren per maand, dan komt er mooi maar eventjes € 6.400,- per maand binnen op jouw zakelijke rekening. Wat is er verleidelijker dan dit bedrag een mooie bestemming te geven. Maar hoeveel daarvan ga je reserveren, hoeveel betaal je aan inkomstenbelasting en hoeveel mag je daadwerkelijk uitgeven aan “leuke dingen”?

Het antwoord op deze vraag heb ik verpakt in een module welke ik beschikbaar heb gesteld op www.ikwordzzper.nl. Met deze module reken je simpel uit wat je netto mag besteden van de brutowinst in jouw bedrijf.

Rekenvoorbeeld 1

Omzet per jaar € 60.000,-
Kosten -/- € 5.000,-
Afschrijvingen -/- € 4.000,-
Winst uit onderneming

€ 51.000,-

   
Zelfstandigenaftrek  -/- € 7.280,-
MKB Winstvrijstelling  -/- € 4.992,-
AOV premie -/- € 2.500,-
Belastbare winst  € 35.974,-
   
Te betalen inkomstenbelasting € 13.424,-
Netto te besteden per maand €   3.279,-

 

In bovenstaand rekenvoorbeeld moet je dus minimaal € 13.424,- opzij zetten per jaar van de € 51.000,- brutowinst om in ieder geval genoeg te hebben om de inkomstenbelasting te betalen.
Daarnaast betaal je € 1.799,- inkomensafhankelijke premie voor volksverzekeringen. Totaal dus een bedrag van € 15.223,-.

Je kunt dus € 35.777,- netto besteden per jaar, daarbij moet je rekening houden met:

  • Tegenvallende omzet
  • Pensioenopbouw
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Herinvesteringen
  • Ziekteperiodes

NB: Heb jij te maken met verlies aan inkomsten door maatregelen die zijn genomen vanwege de crisis, dan kan dit een onverwachte aanslag betekenen op je financiële reserves. Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, heeft de overheid diverse regelingen in het leven geroepen. Met de ZZP Corona Quickscan weet jij binnen 2 minuten op  welke tegemoetkomingen uit het noodfonds jij recht hebt. Start ZZP Corona Scan.

Rekenvoorbeeld 2

Omzet per jaar € 36.000,-
Kosten -/- € 5.000,-
Afschrijvingen -/- € 3.000,-
Winst uit onderneming

€ 28.000,-

   
Zelfstandigenaftrek  -/- € 7.280,-
MKB Winstvrijstelling  -/- € 2.486,-
AOV premie -/- € 2.500,-
Belastbare winst  € 15.734,-
   
Te betalen inkomstenbelasting € 5.191,-
Netto te besteden per maand € 2.139,-

*De te betalen inkomstenbelasting is mede afhankelijk van extra aftrekposten zoals hypotheekrente en bijzondere ziektekosten.

Conclusie

Reserveer ongeveer 25% van elke euro winst voor belastingen en premies. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wil je zelf een berekening maken? Klik dan hier.

Waar uit het noodfonds heb jij recht op? Start de ZZP Corona Scan

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord