Ik zoek een flexwerkplek 

Coronacrisis: soepele beoordeling urencriterium tot 1 oktober

13 juli 2020

De Belastingdienst heeft de versoepelde regeling voor het urencriterium met 5 maanden verlengd tot 1 oktober. Tot die datum gaat de Belastingdienst ervan uit dat zzp’ers ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ook als zij dat niet werkelijk hebben gedaan. Eerder was deze regeling afgesproken tot 31 mei.

 

Door soepel om te gaan met de regels voor het urencriterium, wordt voorkomen dat zzp’ers die als gevolg van de coronacrisis minder uren dan gebruikelijk aan hun onderneming kunnen besteden duizenden euro’s aan aftrekposten mislopen.

Recht op aftrek verliezen

Het urencriterium houdt in dat je tenminste 1225 uur per jaar (24 uur per week) moet besteden aan je onderneming, wil je als zzp’er in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek (€ 7.030,- per jaar) en startersaftrek (€ 2123,-- voor beginnende ondernemers). Ook zzp’ers die een fiscale oudedagsreserve (FOR) willen opbouwen en hiervoor een deel van hun winst willen reserveren, worden geacht te voldoen aan het urencriterium.

Omdat veel zzp’ers vanwege de coronacrisis niet genoeg uren kunnen besteden aan hun onderneming, zouden zij het recht op de aftrek verliezen. Op aandrang van onder andere De Werkvereniging, besloot het kabinet in april dat zzp'ers voor de periode van 1 maart tot 31 mei automatisch worden geacht aan het urencriterium te voldoenDeze regeling is nu dus opgerekt tot in ieder geval 1 oktober. 

Seizoensafhankelijke branches

Ben je werkzaam als zzp'er, dan gaat de fiscus er bij je aangifte inkomstenbelasting vanuit dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar en mag je er van uitgaan dat je ten minste 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed.

De maatregel wordt ook toepasbaar voor seizoensafhankelijke branches als de horeca en festivalbranche. Ondernemers in die branches mogen uitgaan van het aantal gewerkte uren in de piekperiodes van andere jaren. Wel moet je de uren over 2019 aannemelijk kunnen maken.

Terug naar overzicht


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord