Ik zoek een flexwerkplek 

Kabinet laat strikte beoordeling urencriterium zzp’ers vallen

24 april 2020

Het kabinet komt met nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers. Zo behouden zzp’ers hun fiscale voordelen, ook als ze niet aan het urencriterium voldoen.

Het gaat om tijdelijke belastingverlichtingen ter waarde van € 4 miljard. Het is de bedoeling dat het geld later alsnog grotendeels in de schatkist komt.

Versoepeling urencriterium

Een van de maatregelen is een sterke versoepeling van het urencriterium waaraan zzp’ers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De fiscus gaat er tot in ieder geval 31 mei van uit dat ze ten minste 24 uur per week aan hun bedrijf hebben besteed – ook al is dat in werkelijkheid door het ontbreken van opdrachten niet zo. Daardoor houden ze recht op hun zelfstandigenaftrek. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Het ministerie denkt dat 40.000 mensen hier profijt van hebben, gemiddeld € 1800,-.

‘Het zou heel onrechtvaardig zijn als zzp’ers door de coronacrisis hun zelfstandigenaftrek zouden verliezen,’ aldus staatssecretaris Wouter Koolmees (sociale zaken, werkgelegenheid). ‘Zeker als je nu gedwongen geen werk hebt terwijl je het normaal met dit mooie weer juist heel druk hebt, zoals zzp’ers in de horeca.’

Vragen van zzp'ers zorgen voor actie

Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek, geldt als regel dat een zelfstandig ondernemer tenminste 1225 uren per jaar besteedt aan zijn onderneming. Als gevolg van de coronacrisis voldoen veel zzp’ers momenteel niet aan deze norm en zouden daardoor ook niet in aanmerking komen voor de fiscale voordelen van het ondernemerschap.

UPDATE: Inmiddels heeft het kabinet besloten om deze tijdelijke regeling te verlengen tot in ieder geval 1 oktober. Lees hier meer.

De Werkvereniging, het belangenplatform voor modern werkenden, bracht dit probleem recent onder de aandacht van D66-kamerlid Steven Weijenberg, die hierop schriftelijke vragen stelde aan het kabinet. De Werkvereniging kwam mede in actie naar aanleiding van vragen die binnen kwamen bij Martijn Pennekamp van Het Ondernemerscollectief en de Facebook-groep ‘Zzp’er durf te vragen’.

Versoepeling aflossing hypotheken zzp'ers

Tegelijk met de versoepeling van de beoordeling van het urencriterium, presenteerde staatssecretaris Vijlbrief vandaag nog een aantal aanpassingen van financiële regelingen voor bedrijven en zzp’ers. Zo worden de regels voor hypotheekaflossing voor ondernemers en zzp’ers versoepeld. Banken boden dat al aan, maar overheidsregels dwarsboomden zo’n aanbod vaak. Door de beperkte overheidstermijn voor een pauze van aflossing en rentebetaling los te laten, moet een hypotheekpauze worden vergemakkelijkt. Het uitgespaarde geld,  dat later alsnog zal moeten worden betaald, kan worden gebruikt voor de onderneming.

Verder hoeven grootaandeelhouders in bedrijven minder loonbelasting te betalen en krijgen ondernemingen de mogelijkheid om verliezen van dit jaar makkelijker te verrekenen met winsten uit eerdere jaren. Dit betekent dat sommige bedrijven netto minder winstbelasting hoeven te betalen.

Vertrouwen en perspectief

Ondernemersvereniging ONL is blij met de maatregelen, maar ziet ze wel als onderdeel van een breder steunpakket. “We zijn heel blij met dit resultaat,” aldus voorzitter Hans Biesheuvel. “Dit geeft ondernemers, van zzp’er tot de directeur-grootaandeelhouder, meer vertrouwen en perspectief in deze uitzichtloze tijd.”

Wel vreest ONL dat zzp’ers tot ver na 31 mei weinig tot geen opdrachten kunnen uitvoeren. De ondernemersvereniging hoopt dan ook dat de aangekondigde versoepeling van het urencriterium opgerekt kan worden wanneer blijkt dat de vraag naar klussen langer uitblijft.

Weet jij op welke voorzieningen uit het Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Start de ZZP Corona Scan.

Terug naar overzicht


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord