Ik zoek een flexwerkplek 

#ZZPUPDATE week 33: Compensatie voor zzp’ers in quarantaine, en Toneel en dans eerste sector met verplicht minimumtarief voor zzp’ers

14 augustus 2020

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de roep om compensatie voor zzp’ers bij verplichte quarantaine, cyberfraudeurs richten zich op kleine ondernemers, en cao voor sector Toneel en Dans heeft primeur met tariefafspraken voor zzp’ers.

Zzp'ers willen compensatie bij verplichte quarantaine

Zzp'ers zijn ongerust over de wens van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om een coronaquarantaine verplicht op te leggen. Vooral zelfstandig ondernemers die niet thuis kunnen werken, zullen bij een thuisisolatie veel inkomsten mislopen. Volgens het voorstel van minister De Jonge wordt quarantaine verplicht als je besmet bent met het coronavirus, als een huisgenoot is besmet of als je in nauw contact bent geweest met een besmet persoon. Ook als je terugkeert van een verblijf in een van de zogeheten 'oranje gebieden' moet je twee weken thuis blijven.

Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor de inkomsten van zzp'ers, waarschuwen belangenorganisaties. Werkenden in loondienst krijgen hun loon in principe gewoon doorbetaald. Een zzp'er die niet kan werken, heeft geen inkomsten. Hoewel dit voor een deel het risico van het ondernemerschap is, is de situatie zo uitzonderlijk dat de samenleving moet helpen om de gevolgen ervan te helpen dragen, reageren belangenorganisaties. ‘Wij hebben nodig dat mensen zich aan die quarantaine kunnen houden. Dan moet je zo reëel zijn om te weten dat je mensen niet zonder inkomsten thuis kunt laten zitten.’

Roos Wouters van de Werkvereniging sluit zich hierbij aan. ‘Als je het als zzp’er nu al zwaar hebt, dan denk je misschien: ik laat me maar even niet testen.’ Wouters vindt dan ook dat er compensatie moet komen voor die zzp'ers die de twee weken niet op eigen kracht kunnen doorstaan. Overigens is het nog maar de vraag of de verplichte quarantaine er door komt. De Tweede Kamer reageerde deze week zeer negatief. Niet alleen de oppositie, maar ook regeringspartijen vinden het plan voorbarig en buiten proportie en zijn bang voor een averechts effect.

Bron: RTL Nieuws

Toneel en dans met verplicht minimumtarief voor zzp’ers

Met het algemeen verbindend verklaren deze week van de cao Toneel en Dans zijn ook de tariefafspraken voor zzp’ers aangenomen. Dit wil zeggen dat er voor zzp’ers in deze sector nu een verplicht minimumtarief geldt. Een primeur, aldus de Kunstenbond: het is de eerste keer dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beroepsafhankelijke minimumtarieven voor zzp’ers voor een hele sector verplicht stelt.

De vastgelegde uurtarieven zijn gebaseerd op de lonen voor gelijk werk in loondienst binnen dezelfde cao. Bovenop het uurloon komt een percentage van 40% waarmee zzp’ers aanvullende voorzieningen kunnen treffen die in geval loondienst uit werkgeversbijdragen worden gefinancierd.

Eind juni trok minister Koolmees een wetsvoorstel voor de invoering van een minimumtarief voor zzp’ers in omdat er teveel haken en ogen aan zaten en er te weinig draagvlak was. De Kunstenbond sprak zich destijds ook uit tegen het voorstel. De bond vond het voorgestelde minimumtarief van € 16 te laag.

Lees hier het nieuwsbericht over het intrekken van het wetsvoorstel.

In de brief, waarin de minister zijn intrekking bekend maakte, schreef hij: ‘Daarnaast volgt het kabinet met interesse de initiatieven van sociale partners om in collectieve arbeidsovereenkomsten afspraken voor en over zelfstandigen te maken.’ De nieuwe cao doet volgens de Kunstenbond recht aan de oproep van de minister.

Bron: Entertainment Business

Cybercriminelen richten pijlen op kleine ondernemers

De coronacrisis heeft grote impact op de wereldwijde economie, maar dit betekent allesbehalve dat cybercriminelen hun activiteiten verminderen. Integendeel, cyberfraudeurs hebben het drukker dan ooit en phishing, een van de oudste en meest gebruikte methodes van internetcriminaliteit, bloeit als nooit te voren. Om de aandacht te trekken, vervalsen fraudeurs e-mails en websites van organisaties waarvan de producten of diensten door potentiële slachtoffers kunnen worden gekocht.

De kracht van de methode ligt in de grote aantallen. Door enorme hoeveelheden e-mails te sturen die eruit zien alsof ze door betrouwbare bedrijven of instanties zijn verzonden, proberen cybercriminelen onoplettende gebruikers te verleiden om persoonlijke informatie in te voeren, zoals financiële gegevens en inloggegevens. Dit opent deuren naar kwaadaardige operaties, zoals het stelen van geld of het in gevaar brengen van bedrijfsnetwerken. 

Lees hier 6 tips om de digitale beveiliging van je bedrijf te verbeteren.

Opvallend daarbij is dat fraudeurs steeds gerichter te werk gaan en zich vooral richten op kleine ondernemers. Dat stelt securitybedrijf Kaspersky vast in een rapportage over in de eerste helft van het jaar. Ook ziet Kaspersky dat het coronavirus heeft geleid tot nieuwe pishingtactieken, zoals andere ‘excuses’ om informatie te verkrijgen. Zo kwam Kaspersky veel e-mails tegen die zogenaamd afkomstig waren van bezorgdiensten en afdelingen HR waarin wijzigingen werden aangekondigd in de medische verlofprocedure, of die de ontvangers verrasten met het nieuws over hun ontslag. ‘Op een paar mailings na, waar de pandemie niet in werd genoemd, pasten phishers hun werkwijze eenvoudig aan aan de COVID-19 situatie en kwamen ze met nieuwe trucs," zegt Tatyana Sidorina, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Bron: Brisk Magazine

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Terug naar overzicht


 
zzpflexwerkplek.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord